Keuzesessies cm: Excel Experience Day

Henk Vlootman, Excel MVP
Michiel Rozema
Ronde 2
12:00 - 13:15

Sessie 1 - Draaitabellen: correct opzetten van een gegevensstructuur

door Geo van Dijk
Draaitabellen en draaigrafieken behoren tot de meest krachtige functionaliteit van Excel waarmee gegevensanalyses kunnen worden uitgevoerd en gepresenteerd. De eenvoudige wijze waarmee ze kunnen worden opgezet en aangepast maar met name ook de flexibiliteit waarmee de analyses kunnen worden aangepast bij de altijd veranderende informatiebehoefte worden terecht geprezen. Onderwerpen die onder andere aan bod komen:

 • Een gegevensbereik omzetten naar een Excel-tabel
 • Specifieke kenmerken van tabellen t.o.v. gegevensbereiken
 • 'Recordgericht' in plaats van 'celgericht' werken
 • Een draaitabel aanmaken, aanpassen en opmaken
 • Een draaigrafiek maken

Kennisniveau onderwerp: basis.

Geo van Dijk

Geo van Dijk is eigenaar van het trainings- en consultancybureau ITTC. Als support- en consultancy manager bij een aantal succesvolle softwareleveranciers heeft hij brede internationale ervaring opgedaan op het gebied van kennisoverdracht en advies bij softwareontwikkeling. Al vanaf 1996 is hij actief als consultant en trainer op het gebied van o.a. spreadsheetontwikkeling en databaseapplicaties. Zijn brede (Excel) expertise en een aanstekelijk enthousiasme maken hem tot een gewaardeerd spreker en trainer.

Ronde 2
12:00 - 13:15

Sessie 2 - Power Query: ophalen en transformeren

door Henk Vlootman en Michiel Rozema
Bij het binnenhalen van externe gegevens in Excel moeten vaak nog allerlei bewerkingen worden uitgevoerd voordat er iets met de gegevens gedaan kan worden. Het gevolg is dat gegevens vaak meerdere keren gekopieerd worden. Met Power Query of 'Ophalen en transformeren' kunnen deze bewerkingen tijdens het inladen gedaan worden. In deze sessie leert u hoe u dit gebruikt:

 • Wat kunt u doen met Power Query?
 • Databases of Excel-bestanden, welke bestanden gebruikt u in Power Query?
 • In een paar simpele klikken naar gestructureerde informatie

Kennisniveau onderwerp: medium.

Henk Vlootman, Excel MVP

Henk Vlootman, Excel MVP

Henk Vlootman heeft vanwege zijn werk binnen Excel en de Power BI gemeenschappen vanaf 2013 ieder jaar de Microsoft MVP (Most Valuable Professional) award ontvangen. Henk is gespecialiseerd in het samenstellen van beheersbare en efficiënte Excel- en Power Pivot-modellen. Zijn opdrachten komen uit allerlei soorten bedrijven in binnen- en buitenland. Hij verzorgt lezingen, doet regelmatig voordrachten, beheert diverse Linkedin groepen en heeft diverse boeken over Excel en Power Pivot geschreven.

Michiel Rozema

Michiel Rozema

Michiel Rozema is data analytics consultant en specialist in Power Pivot en Power BI, die hij vanuit Microsoft in Nederland heeft geïntroduceerd. Michiel geeft trainingen en presentaties en ondersteunt organisaties en analisten bij het gebruik van Power BI en DAX. Hij heeft twee boeken geschreven over modelleren in Power Pivot en is oprichter van de Nederlandse Power BI Gebruikersgroep.

Ronde 2
12:00 - 13:15

Sessie 3 -Gegevens bewerken, analyseren of samenvatten met Microsoft Excel... begin dan goed!

door Mark Rosenkrantz
Big data, small data, lots of data: Excel is hot als het gaat om data! Maar analyses uit een grote berg gegevens maken blijkt vaak lastiger dan gedacht. Welke tools biedt Excel om te zorgen dat uw data ook VALIDE-data is?

 • The one single source of entry is the one single source of truth
 • De essentie van een Excel-database
 • Omgaan met tekstnummers
 • Lege velden automatisch vullen
 • Dataformulier en tabellen

Kennisniveau onderwerp: medium.

Mark Rosenkrantz

Mark Rosenkrantz is bedrijfseconoom en allround ict-er met ruim twintig jaar werkervaring op het gebied van softwareontwikkeling, software testing en projectmanagement binnen financiële instellingen. Sinds vijftien jaar is hij eigenaar van Spreadsheet Solutions en de Excel Academy (welke hij samen met Ernst Schuurman vorm geeft). Hij ondersteunt hiermee grote bedrijven en organisaties in het werken met Excel.

Ronde 2
12:00 - 13:15 [VOLGEBOEKT]

Sessie 4 - Vergelijkende grafieken

door Tony De Jonker
De grote hoeveelheid aan gegevens dwingt ons tot het vergelijken van cijfers van verschillende dimensies. Indien alle cijfers in een grafiek geplaatst zouden worden, zou de boodschap niet overkomen. De oplossing voor dit probleem is het werken met paneelgrafieken. Geografische gegevens kunnen daarnaast worden weergegeven in een landkaart waarbij gegevens per stad opgerold worden naar provincie of land. In deze sessie komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Kenmerken, verschijningswijze en voordelen van paneelgrafieken
 • Opzet en indeling van databrongegevens
 • Het scheiden van data naar dimensies door een draaitabel
 • Plaatsen van scheidingslijnen tussen de dimensies
 • Opzet databron geografische gegevens en koppeling naar plaatshouders

Kennisniveau onderwerp: medium.

Tony De Jonker, Excel MVP

Tony De Jonker is consultant en eigenaar van De Jonker Consultancy. Hij helpt bedrijven met specifieke kennis op het snijvlak van business/finance en het ontwikkelen van Office applicaties. Tony schrijft Excel-columns voor diverse vaktijdschriften. Daarnaast geeft hij voor diverse specifieke Excel-trainingen waaronder masterclasses.

Ronde 2
12:00 - 13:15

Sessie 5 - Formulieren ontwerpen en automatiseren

door Tom Ysewyn
Hoe vlotter de invoer kan verlopen, hoe aangenamer het gebruik van een werkblad wordt. Hoe kunt u dit proces in zekere mate automatiseren, zonder echt te programmeren?

 • Keuzelijsten creëren via datavalidatie of formulierobjecten
 • Verschil tussen formulier en active x opbjecten
 • Werken met formulierobjecten: vinkjes plaatsen en linken aan een cel, schuifbalken die de inhoud van een cel doen wijzigen, knoppen die macro's starten
 • Een formulier opbouwen, gekoppeld aan een output-blad
 • Online enquête creëren gekoppeld aan een Excel-bestand

Kennisniveau onderwerp: gevorderd.

Tom Ysewyn

Tom Ysewyn heeft met zijn 17 jaar ervaring als Microsoft Office-docent een antwoord klaar op al je vragen. Spreken voor grote groepen zit bij hem gewoon in het bloed. Of het nu over Office, xHTML, SQL of VB.net gaat, deze Xylos IT-Trainer doet je met zijn vurig betoog zin krijgen om met de nieuw verworven kennis meteen aan de slag te gaan.

PE-PUNTEN/UREN:

>> Excel Experience Day:
RFM 5, NBA 6 en SPD 6

>> Excel Expert Class:
RFM 5, NBA 7 en SPD 6

Reactie deelnemers 2016

“Goed georganiseerd congres”
“De manier om de Excel-community van Nederland te leren kennen”
“Leerzaam en een eye-opener”
“Informele, inspiratievolle dag”
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.