Keuzesessies cm: Excel Experience Day

Jan Karel Pieterse, Excel MVP
Ronde 3
15:30 - 16:45

Sessie 1 - Meer grip op gegevensanalyses in draaitabellen en -grafieken

door Geo van Dijk
Om draaitabellen en -grafieken naar je hand te zetten, zijn groeperen, filteren, sorteren en berekeningen voorbeelden van technieken die u kunt toepassen binnen een draaitabel. In deze sessie wordt aandacht besteed aan enkele van de meest toegepaste technieken waarmee waardevolle (deel)informatie over uw gegevens kan worden gegenereerd en gepresenteerd.

 • Filteren met label- en waardefilters
 • Filteren met slicers en tijdlijnen
 • Histogrammen maken met behulp van gegrroepeerde items in een draaigrafiek
 • Rekenen zonder formules
 • Een gegevensmodel met meerdere tabellen gebruiken als basis voor een draaitabel

Kennisniveau onderwerp: medium.

Geo van Dijk

Geo van Dijk is eigenaar van het trainings- en consultancybureau ITTC. Als support- en consultancy manager bij een aantal succesvolle softwareleveranciers heeft hij brede internationale ervaring opgedaan op het gebied van kennisoverdracht en advies bij softwareontwikkeling. Al vanaf 1996 is hij actief als consultant en trainer op het gebied van o.a. spreadsheetontwikkeling en databaseapplicaties. Zijn brede (Excel) expertise en een aanstekelijk enthousiasme maken hem tot een gewaardeerd spreker en trainer.

Ronde 3
15:30 - 16:45

Sessie 3 - Functies in Excel

door Jan Karel Pieterse
Als u begint met Excel krijgt u vroeger of later te maken met de ingebouwde functies die Excel heeft en hoe krachtig deze zijn. Deze sessie gaat met name over de opzoekfuncties en hun eigenaardigheden., hoe onderstaande functies werken, hoe u ze gebruikt en hun voor- en nadelen:

 • Vert.zoeken (Vlookup)
 • Vergelijken (Match)
 • Index
 • Indirect
 • Verschuiving (Offset)

Kennisniveau onderwerp: basis.

Jan Karel Pieterse, Excel MVP

Jan Karel Pieterse, Excel MVP

Jan Karel Pieterse is eigenaar van JKP Application Development Services. Hij is met name topspecialist op het gebied van Excel en VBA. Voor onder meer zijn werk in forums en de informatie die hij beschikbaar stelt op zijn website heeft hij vanaf 2002 ieder jaar de Microsoft MVP (Most Valuable Professional) award gekregen. Wereldwijd zijn er iets meer dan honderd Excel MVP's, waarvan slechts een handvol in Nederland.

Ronde 3
15:30 - 16:45

Sessie 4 - Financiële analyses

door Tony De Jonker
Het vergelijken van investeringsprojecten vereist het kunnen berekenen van interne rendementen en netto contante waarden van elk van de gewenste projecten. Daarnaast is het van belang om diverse scenario's te kunnen doorrekenen indien cashflows, looptijden en/of percentages wijzigen. Excel biedt daartoe diverse mogelijkheden in de vorm van financiële functies en werken met datatabellen

 • Opzet van model en lay-out van het werkblad
 • Soorten functies om de interne rentevoet te berekenen
 • Berekening van de netto contante waarde
 • Omgaan met variabele tijdlijnen
 • Doorrekenen van scenario's door middel van datatabellen
 • Visuele weergave van de resultaten

Kennisniveau onderwerp: medium.

Tony De Jonker, Excel MVP

Tony De Jonker is consultant en eigenaar van De Jonker Consultancy. Hij helpt bedrijven met specifieke kennis op het snijvlak van business/finance en het ontwikkelen van Office applicaties. Tony schrijft Excel-columns voor diverse vaktijdschriften. Daarnaast geeft hij voor diverse specifieke Excel-trainingen waaronder masterclasses.

Ronde 3
15:30 - 16:45

Sessie 5 - Power BI: het ultieme Excel-model

door Henk Vlootman en Michiel Rozema
Excel is een krachtige omgeving voor berekeningen en analyses maar voor de gebruikers van je model vaak minder toegankelijk. Microsoft Power BI gaat een stap verder, door visuele, interactieve dashboards mogelijk te maken, gebaseerd op (Power Pivot-)modellen in Excel. Maak in deze sessie kennis met Power BI.

 • Van persoonlijke naar bedrijfsrapportages: Excel, maar dan een stap verder
 • Wat kent u vanuit Excel: Power Query en Power Pivot
 • Wat kent u niet vanuit Excel: publiceren op het web

Kennisniveau onderwerp: gevorderd.

Henk Vlootman, Excel MVP

Henk Vlootman heeft vanwege zijn werk binnen Excel en de Power BI gemeenschappen vanaf 2013 ieder jaar de Microsoft MVP (Most Valuable Professional) award ontvangen. Henk is gespecialiseerd in het samenstellen van beheersbare en efficiënte Excel- en Power Pivot-modellen. Zijn opdrachten komen uit allerlei soorten bedrijven in binnen- en buitenland. Hij verzorgt lezingen, doet regelmatig voordrachten, beheert diverse Linkedin groepen en heeft diverse boeken over Excel en Power Pivot geschreven.

Michiel Rozema

Michiel Rozema is data analytics consultant en specialist in Power Pivot en Power BI, die hij vanuit Microsoft in Nederland heeft geïntroduceerd. Michiel geeft trainingen en presentaties en ondersteunt organisaties en analisten bij het gebruik van Power BI en DAX. Hij heeft twee boeken geschreven over modelleren in Power Pivot en is oprichter van de Nederlandse Power BI Gebruikersgroep.

PE-PUNTEN/UREN:

>> Excel Experience Day:
RFM 5, NBA 6 en SPD 6

>> Excel Expert Class:
RFM 5, NBA 7 en SPD 6

Reactie deelnemers 2016

“Goed georganiseerd congres”
“De manier om de Excel-community van Nederland te leren kennen”
“Leerzaam en een eye-opener”
“Informele, inspiratievolle dag”
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.